Sokan aggódnak a digitális eszközök használatának hatásai miatt, de most egy nemzetközi és egy hazai friss kutatás is állítja, a technológia nem elvesz valamit a közösből, hanem hozzáad. A gyerekek pedig nem különálló világként tekintenek a digitális térre, így az attól való elzárást sokkal komolyabb szankcióként érzékelik, mint azt a szülő gondolja.

Beszédes megállapításokkal tűzdelt kutatási eredményeket közölt nemrég a Parenting for a Digital Future (P4DF) csoport azzal kapcsolatban, hogy mostanra életünk szerves részévé váltak a különféle digitális eszközök, amelyek nemcsak kibővítették a kommunikációs lehetőségeket, de közben új megoldásokat is teremtettek a kapcsolattartásra és felvételre egyaránt.

Szorosabb kapcsolatok

Mint azt a kutatás összegzésénél írták, a digitális eszközök térnyerése miatt a személyes találkozók érezhetően hátrébb szorultak, hiszen a fizikai kontaktust igénylő párbeszédek helyett ma sokan inkább a különféle üzenetküldő és/vagy videóhívásra alkalmas appokon keresztül csevegnek. Mindez a családon belüli kommunikációra is igaz: bár továbbra is a telefonálás számít a kapcsolattartás domináns eszközének, a megkérdezettek 66 százaléka vallotta azt, hogy gyakran valamilyen chatprogram segítségével folytat beszélgetést – derült ki a több mint kétezer brit szülő megkérdezésén alapuló kutatásból.

Csakhogy amit elsőre súlyos negatívumként értékelnénk, valójában egy hosszú folyamat végeredményben igenis pozitív hozadéka: mint arra a kutatók rávilágítottak, a kapcsolatok megerősödtek és sokkal szorosabbá is váltak a technológiának köszönhetően, miközben mi magunk is változtunk, képesek lettünk alkalmazkodni, és megtaláltuk a digitális eszközökkel való együttélés módját.

A kutatás jó példaként említi a biztonságos internethasználatot, amely megfelelő körülmények között valóban hasznos segítség lehet, akár a szülők számára is. 10 megkérdezett szülőből 3 válaszolta azt, hogy az internetes szakoldalakat böngészve követi nyomon gyermeke egészségi állapotát, illetve az azzal kapcsolatos változásokat. 10-ből 4-en tévé helyett az internetről letöltött tartalmakkal vagy a streaming szolgáltatásokat használva igyekeznek kikapcsolódást biztosítani gyerekeik számára, míg a megkérdezettek nagyjából fele válaszolta azt, hogy edukációs eszközként tekint a netre.

Egy szülők közösségét összefogni hivatott webes szolgáltatás, a Mumsnet alapítója szerint „azok a szülők, akik az internetes ismeretek nélkül nőnek fel gyermekeik mellett, egy idő után lemaradhatnak”, hiszen „nem lesznek a különféle zsargonok és a szükséges funkciók birtokában, enélkül pedig egyszerűen elvesznek ebben a világban”.

Csak óvatosan a mobil elkobzásával

Ezt erősítette meg hazai viszonyok között a Kantar Hoffmann kutatása, amely a Magyar Telekom megbízásából készült. Utóbbi vezérigazgatója, Christopher Mattheisen úgy fogalmazott: továbbra sem az online világ, az eszközök a legérdekesebbek, hanem az ezekből eredő társadalmi hatás, amely mind PC-n, mind mobilon is érzékelhetőbbé vált.

A kutatás megállapításai szerint ma egyszerűen máshogy viszonyulunk a világhoz, hiszen a digitalizáció sok területen hatott és hat folyamatosan kultúránkra: megváltozott a nyelv, kialakult a korszak speciális nyelvezete, a digilektus, és mindezek persze egyre inkább hatást gyakorolnak az élet más területeire is. Eltűnik/megváltozik a személyes tér határa, „megtanultuk” nem elidegenedve érezni magunkat attól, hogy bizonyos kapcsolatunkat egy virtuális világban éljük meg.

Ezzel együtt más dolgok is felszínre törtek, amelyet a még fiatalabb, Z generációtípusba tartozóknál érzékelt jelenséggel igyekeztek szemléltetni: számukra ma csupán egy világ létezik, nincs, nem tudnak különbséget tenni a virtuális és a való világ között. “Non-stop bedrótozottság jellemzi ezt a generációt, hiszen folyamatosan kapcsolatban vannak a digitális világgal, az mindenhol és minden pillanatban szervesen jelen van az életükben” – magyarázták a kutatók. A digitális megvonás azonban, legyen szó a mobil elvételéről, az életük minden aspektusát tekintve nagyon frusztráló számukra. Annyira, hogy azt a szobafogsággal egyenértékűként kezelik. Sőt, talán még annál is durvább szankció: hiszen aki a telefonján olvas, játszik és beszélget a barátaival, annál az eszköz elkobzása azt jelenti, hogy elvágják összes tevékenységétől.

Forrás: HVG